L’ansietat

Per Carla Fontao | Valor Positiu + Psicoteràpia

“Imaginem que tenim una olla al foc.
I que dins d’aquesta olla hi ha el nostre món interior: les nostres emocions, sensacions, estats d’ànim… que es couen tots junts.
Quan ens passa alguna cosa, la flama d’aquest foc augmenta d’intensitat i el nostre món interior comenci a bullir i generar vapor.
Aquest vapor pot ser l’expressió de les emocions que surten.
Sovint, aquest vapor, aquesta expressió emocional, ens sol molestar, ja sigui perquè és massa calenta, perquè fa mala olor… i el que tendim a fer perquè no molesti és: TAPAR L’OLLA!!!!!!!!!!! I què ocorre quan tapem un guisat? La tapa es mou, tremola davant la força del vapor que simplement vol sortir, aquí és quan notem que “alguna cosa ens passa”.
El nostre interior s’està agitant i tapar-ho no està essent efectiu!
La tapa que tremola és l’ANSIETAT, aquesta gran tapa de les emocions que ens dóna informació de què no estem bé i que alguna cosa ens passa”
.

L’ansietat, tanmateix com la tristesa, la ràbia, la por… té una gran importància en la nostra vida. Té una funció molt important: avisar-nos que quelcom no va bé i ha de canviar. El seu objectiu és preparar-nos per fer front a situacions “negatives o perilloses”. Indica que és necessari reduir l’activitat i focalitzar la nostra atenció en possibles perills o fonts d’amenaça.

Quan sentim ansietat, el nostre organisme entra en un estat d’hipervigilància i “preparació” que no deixa que ens relaxem per si passa alguna cosa. Sovint és adaptativa i ens ajuda a preparar-nos per aquella entrevista de feina, exposició, conversa… que tant ens preocupa, i el seu objectiu és el de motivar-nos a preparar-nos molt bé el temari per no “fallar”.

D’altres, es torna un problema, ens limita, ens genera molt malestar… i és aquí quan hem de fer una revisió, identificar el context o situació que la genera i planificar una sèrie de canvis. És important que sapiguem que el factor que manté l’ansietat és l’evitació: deixar de fer, no afrontar, fugir, escapar… d’allò que temem.

Fins que no prenguem una decisió, tinguem aquella conversa pendent, passem per aquell carrer pel qual evitàvem passar…  l’ansietat persistirà o, fins i tot, augmentarà.

Valor Positiu + Psicoteràpia t’anima al fet que puguis intentar identificar quines són les possibles causes d’aquesta ansietat (feina, parella, autoexigència, estudis…), quins són els beneficis i costos que aporta aquesta simptomatologia i, posteriorment, quins petits objectius a curt termini podries establir per començar a fer front a aquesta situació o context.

A vegades no resulta fàcil fer aquest exercici, és per això que posem a la teva disposició el servei de psicoteràpia, des del qual pots realitzar aquest treball acompanyat d’un professional d’aquesta vessant. 

1 comentari a “L’ansietat”

  1. Pingback: COVID-19 I SALUT MENTAL – Disponible online!

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Shopping Cart
Unir-se a la Llista d'espera T'informarem quan estiguin definides les dates de la pròxima edició. Si us plau, deixi la seva adreça de correu electrònic preferida a continuació.